Президентът Румен Радев се срещна с полския си колега Анджей Дуда.Единни сме в

...
Президентът Румен Радев се срещна с полския си колега Анджей Дуда.Единни сме в
Коментари Харесай

Румен Радев: Пред очите ни се срива градената с десетилетия система за сигурност в Европа

Президентът Румен Радев се срещна с полския си колега Анджей Дуда.

" Единни сме в нашата оценка за тази неприемлива и братоубийствена война сред два приятелски славянски нации, както и в нашия взаимен апел за нейното неотложно преустановяване и реализиране на мир с напъните на дипломацията “, съобщи след срещата Румен Радев.

По думите му тази война е опасност за интернационалната сигурност.

" Пред очите ни се срутва градената с десетилетия система за сигурност в Европа. Руската експанзия в Украйна слага изключително остро въпроса за нашата сигурност. И тук ние, дружно с Полша, сме единни в напъните си за укрепването на източния байрак на Алианса. За основаване на нужните условия за въвеждане в деяние на проектите за степенуван отговор според от степента на заканите “, съобщи още Радев.

" Формирането на многонационални бойни групи е единствено част от тези старания. Това обаче не анулира огромната отговорност пред нас, за която съм напомнял пред не едно българско държавно управление – да градим и развиваме личен защитителен потенциал. България не може да бъде част от новата отбранителна идея на Алианса без действителни и модерни отбранителни качества “, добави президентът.

Той означи, че преди дни президентът на Полша е подписал Закон за защита на отечеството. Там се основава специфичен фонд за поддръжка на въоръжените сили, а в учебните заведения се връщат детайли от образованието по защита. Радев съобщи, че и в Румъния текат сходни процеси.

" В тези страни от години е в ход дълбока рационализация на въоръжените сили. Полша с изключение на своите съвременни близо 50 F-16 чака и своите F-35. Наред с това в тези страни се поддържа и експлоатира и съветско въоръжение в полза на националната защита “, посочи още президентът.

Той съобщи, че го споделя неслучайно. Прави го, тъй като годините наред неглижиране на проблемите на защитата в България са довели до " избран недостиг на качества “. Това от своя страна изисква неотложни ограничения за неговото превъзмогване. 

" Особено сериозен в България е казусът с изтребителната авиация, където ресурсът на моторите на самолетите изтича до края на тази година, а оперативна подготвеност на ескадрила F-16 за носене на бойно дежурство може да чакаме вероятно към 2030 година “, изясни президентът.

По думите му, в случай че България не предприеме незабавни ограничения в това отношение, рискуваме да " загробим “ 110-годишната ни военна авиация и " да се молим на комшиите “ да поемат нашите задължения.

" Да загубим въздушен суверенитет, да абдикираме от нашите съюзнически отговорности. И не на последно място – да компрометираме самия план за придобиване на F-16, тъй като няма да има кой да лети на него и да го обслужва “, добави Радев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР